Det ser ud til, at det er sket et forværring af den europæiske sikkerhedspolitiske situation i de senere år. Her tænkes særligt på forholdet til Rusland. Derfor har jeg besluttet at oprætte Den europæiske russiske samarbejdsorganisation.
Ved nærmere eftertanke må vi spørge os selv, hvad der retfærdiggør en hård retorik mod Rusland og ikke minst deres samfundsstruktur og deres særinteresser i nærområde.
Vi i europa som Rusland jo er en del af, har mere til fælles end der skiller os. Derfor er det uforståeligt, at der efter slutningen af den kolde krig sidst i firserne nu igen er politikere der taler om konflikter og konfrontationer mellem os i europa.
Det er hværken i befolkningen i Skandinavin, det øvrige vesteuropa og den russiske befolkning i sentral europa ønske om optrapning af forholdene, der kan føre til at forsvarsudgifterne i europa stiger.
Vi må med rætte spørge, med hvilken legimitet og grundet hvilke forhold er der sket en forværring af situationen. Er det kun russernes ønske om fremdeles at oprætholde en flådebase på Krim halvøen, så er det ikke et argument der er segmenteret i befolkningen i europa.
Derfor må det være helt andre forhold og andre aktører der ønsker at optrappe og få forholdene i Europa til at se værre ud en de reelt er. Kan det tænkes at militærindustrien har en stærk interesse i at framtone en myte om en forværring af den sikkerhedspolitiske situation i Europa og at der samtidigt er enkelte politikere der kan overleve ved at puste ild til myten om en øst – vest konflikt.
Den russiske befolkning og skandinavia, ønsker fred og samhandel.
Befolkningen i europa, både i vest og sentraleuropa har et brændende ønske om fred og samhandel og samhørighed. Vi har mere til fælles kulturelt end der skiller og derfor giver det slet ingen mening at opildne til splittelse i europa.
Vi har massive problemer med udefrakommende faktorer så som terrorbekæmpelse, flygtninge og migrant pres på vores samfundsstruktur. Lav økonomisk vækst i europa.
Kun en løsning for vækst og samarbejde
Derfor er der absolut kun en løsning for vækst og samarbejde i europa og det er at vi står sammen og ikke lader tilfældige politikkere og særindustrielle ønsker forpurre den mulighed for fremdeles at udvikle samerbejde mellem alle lande i europa herunder Rusland.
Behov for en ny sikkerhedspolitisk dagsorden
Den europæskiske og amerikanske tankegang mht demokratiers udvikling er, at så længe der er tale om europa, så har vi en streng opfattelse af hvordan alle lande skal opføre sig. Men samtidig har vi ingen problemer med at samarbejde med lande der er længer væk fra os og som absolut ikke har noget, der tilnærmelsesvis har noget med de mer eller mindre demokratiske styreformer og menneskerettigheder vi har i europa. Derfor er det nødvendigt med en ny sikkerhedspolitisk dagsorden der bygger på samarbejde, samhandel og forståelse for et trygd og godt europa.